...
dieetwensen

Hoe ga ik om met de dieetwensen van mijn gasten?

De dag van vandaag kijken we er niet meer van op als iemand bepaalde dieetwensen of -restricties heeft. Wanneer je dus een feest organiseert bestaat de kans dat je voor enkele gasten rekening zal moeten houden met bepaalde voedingswensen.

In deze blog vertellen we jou hoe je dit het best aanpakt en communiceert naar jouw cateraar.

De verschillende soorten dieetwensen

Er zijn heel veel verschillende zaken waarmee je geconfronteerd kan worden bij de organisatie van je feest als het om dieetwensen gaat. Laat ons even een overzichtje meegeven van de meest voorkomende dieetwensen:

Vegetarisch Deze persoon eet geen producten waarvoor een dier gedood is. Dat betekent dat er geen vlees of vis op het menu mag staan.
Veganistisch Deze persoon eet geen producten van dierlijke oorsprong. Dit wil zeggen geen vlees en vis, maar ook geen eieren, zuivel, honing en andere producten die van dieren afkomstig zijn.
Zwanger Een zwangere vrouw wordt geadviseerd een aantal voedingsmiddelen niet te eten tijdens de zwangerschap, omdat ze een verhoogd risico voor de ongeboren baby met zich mee kunnen brengen. Bijvoorbeeld vanwege bacteriën die in het product aanwezig kunnen zijn. Het gaat over volgende zaken die zij best niet eet:

  • rauw vlees, vleesbeleg, vis of schelp- en schaaldieren
  • gerookte vis
  • zachte kaas van rauwe (ongepasteuriseerde) melk
  • rauwe (verwerkte) eieren
  • alcohol
Lactosevrij Dit is een allergie waarbij de spijsvertering bepaalde stoffen niet goed afbreekt, waardoor die mensen niet goed (grote) hoeveelheden lactose kunnen verteren.
Dit komt voornamelijk voor in zuivelproducten.
Glutenvrij Deze persoon dient graanproducten zoals tarwe, rogge, gerst en spel zoveel mogelijk te vermijden.
Halal Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. 

Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan (bijvoorbeeld niet bij varkens). Iemand die halal eet, mag dus ook geen varkensvlees eten.

Koosjer Koosjer staat voor de spijswetten uit het Jodendom.  Zo mogen zij enkel vlees eten van dieren met gespleten hoeven die herkauwen en waterdieren die vinnen en (zichtbare) schubben  hebben.

Dieren die bijvoorbeeld wel gegeten worden: rund, schaap en hert.

Dieren die niet gegeten worden: varken, haas, paling, garnaal en kreeft

Allergieën Sommige mensen hebben bepaalde allergieën. Dit wil zeggen dat zij deze producten absoluut niet mogen eten. Wanneer ze dit wel zouden doen, kan het lichaam hier zeer extreem op reageren en zijn er mogelijks ook medische gevolgen aan verbonden.
Veel voorkomende allergieën zijn noten, bepaalde groenten en/of fruit.
Logo’s dieetwensen

Hoe kom je de dieetwensen van je gasten te weten?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten of je gasten al dan niet speciale voedingswensen hebben. De makkelijkste manier om dit te weten te komen is via een RSVP-kaartje of gewoon een RSVP op jouw uitnodiging. Zo kunnen mensen niet alleen laten weten of ze al dan niet aanwezig zullen zijn, maar ook of zij enige dieetwensen hebben.

Een andere leuke en trendy optie is om dit te vragen via jouw event- of huwelijkswebsite . Via de website kan je jouw gasten informeren over al het praktische van jouw evenement of huwelijk, het verhaal van jouw bedrijf of jullie als koppel en eventueel zelf de  dresscode voor het feest meegeven. Maar je kan hier dus ook vragen of de genodigden al dan niet aanwezig zullen zijn en eventueel specifieke dieetwensen hebben. Op die manier kan je alle mooi bundelen en krijg je een mooi en duidelijk overzicht.

Welke catering formule kies je nu best?

Weet je zelf niet goed wat je kan voorschotelen aan de mensen met dieetwensen? Niet erg! Jullie cateraar heeft hier meestal veel ervaring mee. Hij of zij zal je sturen en adviseren om het meest geschikte menu of de meest geschikte catering formule samen te stellen.

Ga je voor een zittend diner, dan is het handig om een menu te creëren waarvan de verschillende gangen aan zoveel mogelijk dieetwensen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een vegetarisch gerecht, een gerecht zonder rauw vlees of vis (voor de zwangeren) etc. Dit maakt het werk voor de cateraar alvast een pak lichter. Een volgende stap bij een zittend diner, is er voor zorgen dat het bedienend personeel het juiste bord naar de juiste gast brengt. Dit kan je in eerste instantie aanduiden op een duidelijke plattegrond voor hen. Maar ook door kleine subtiele toetsen toe te voegen aan de zitplaats van de gast. Denk bijvoorbeeld aan een andere (vorm van) broodbordje te geven aan alle gasten met een dieetwens of een lintje/strikje aan de stoel van de gasten in kwestie te hangen (pas op: dan mogen gasten natuurlijk hun vest niet over de stoel hangen).

Zijn er werkelijk te veel uiteenlopende wensen? Dan kan een buffet jouw reddende engel zijn. Bij elk gerecht kunnen ingrediënten en/of allergenen aangeduid worden en jouw gasten kunnen zo zelf kiezen wat ze willen en mogen eten.