...
something new

“Something old, something new, something borrowed and something blue” – tips om deze in jouw huwelijk te verwerken

Het rijmpje “Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in her shoe” zal je waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken. Maar waar komt het vandaan en wat betekent het nu juist? De mantra dateert uit 1876 en vond zijn oorsprong in het Engelse Lancashire. Het symboliseert enerzijds de 4 elementen die geluk brengen in jouw huwelijk en anderzijds de ‘sixpence’. Dit is een oude Engelse munt die verwijst naar een zekere vorm van welvaart. Wij namen de betekenissen van de verschillende elementen onder de loep en sommen enkele originele manieren op om het Engelse gezegde in jouw huwelijk te verwerken.

Something old

Betekenis

De legende beweert dat bruiden ‘something old’ droegen om het ‘boze oog’ te verwarren en weg te jagen. Het boze oog is een mythisch wezen waarvan geloofd wordt dat hij anderen schade kan berokkenen. Een blik van het oog zou er namelijk voor zorgen dat de bruid onvruchtbaar wordt. Maar volgens de legende zou je het oog kunnen misleiden en wijsmaken dat je al zwanger bent door iets ouds te dragen. De betekenis is echter in de loop der jaren veranderd en tegenwoordig staat het ‘something old’ voor vooruitgang en een lang en gelukkig huwelijk.

Ideeën om ‘something old’ te verwerken in jouw huwelijk

Familie-erfstuk

Een van de meest typische en populairste manieren om de ‘something old’ traditie te verwerken in jouw huwelijksdag is via een familie-erfstuk. Een mooi, intiem en vaak emotioneel moment is wanneer de ouders van de bruid hun dochter een prachtig juweel, parel of eender welk erfstuk schenken als teken van liefde. Een alternatief hier is om de trouwjurk van jouw moeder te herwerken of stukken daarvan te verwerken in jouw trouwkleed (in deze blog lees je alvast wat je zelf kan doen met je trouwjurk na je huwelijk en hoe je die eventueel kan bewaren voor je eigen dochter, schoondochter, kleindochter of metekind.)

Jouw geloften

Heb je niet onmiddellijk zo’n familiestuk dat past bij jouw look? Denk er dan eens aan om in jouw geloften bijvoorbeeld enkele zinnen van een oud romantisch gedicht op te nemen. Of misschien kan je jouw geloften wel schrijven met de befaamde pen waar jouw grootvader altijd zijn brieven mee schreef?

something new
Photo credits: Lux Visual Storytellers

Medaillon in je boeket

Iemand moeten missen op jouw huwelijksdag die jij er graag bij had gehad, kan moeilijk zijn. Maar je kan gebruik maken van een medaillon om die persoon toch op een liefdevolle en attente manier te eren op jouw trouwdag. Steek een foto van diegene in een vintage medaillon. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken als accessoire rond jouw bruidsboeket.

Something new

Betekenis

Het tweede deel van de Engelse rijm is het ‘something new’. Dit zorgt voor een geslaagd en gelukkig huwelijk. Door het dragen van iets nieuws op jouw trouwdag, ga je een optimistische toekomst tegemoet. ‘Something new’ staat voor een succesvol huwelijk en het prachtige nieuwe leven, waar jij samen met jouw partner aan begint.

Ideeën om ‘something new’ te verwerken in jouw huwelijk

Jouw trouwjurk

Het onderdeel van de mantra dat het makkelijkste na te leven is, is zeker en vast het ‘something new’. Jouw ‘something new’ kan eender wat zijn. De jurk of de sluier die je reeds koos voor je nog maar van het spreekwoord gehoord had, vallen zeker ook onder deze categorie.

something new
Photo credits: Lux Visual Storytellers

Een nieuw juweeltje

Om jouw trouwlook compleet te maken kan je jezelf verwennen door een prachtig nieuw juweel aan te schaffen. Dit stuk kan zowel dienen als jouw ‘something new’, als een aanvulling van jouw verbluffende trouwoutfit.

Lingerie

Een derde optie is om jouw ‘something new’ enkel voor jou en jouw partner te houden. Een nieuw setje sexy lingerie dat past onder jouw trouwjurk en dat jouw partner even geweldig vindt als jij, kan een leuke nieuwe aankoop zijn.

Something borrowed

Betekenis

‘Something borrowed’ is het derde deel van de Engelse mantra en brengt geluk bij de bruid. Een ouderwetse legende spoort de bruid aan om het onderkleed te lenen van een vriendin of familielid die gelukkig getrouwd is en gezonde kinderen heeft. Door je aan deze traditie te houden, kan het bruidspaar meegenieten van het geluk van het reeds getrouwde koppel. Vandaag de dag eer je met deze traditie voornamelijk een voorwerp met een sentimentele waarde.

Ideeën om ‘something borrowed’ te verwerken in jouw huwelijk

Manchetknopen of sluier

‘Something borrowed’ kan zowel bij de bruid als bij de bruidegom toegepast worden. De bruidegom kan bijvoorbeeld de manchetknopen van zijn vader uitlenen of jij, als bruid, kan bijvoorbeeld de sluieren van haar moeder dragen. Jouw ouders zullen gegarandeerd super trots en fier zijn om zulke unieke stukken te kunnen delen met jou.

something new
Photo credits: Lux Visual Storytellers

Caketopper

Op jouw heerlijke bruidstaart hoort een mooie caketopper, en waarom leen je die niet? De caketopper die op de huwelijkstaart stond van een familielid of van een bevriend koppel, die jij prachtig vond, kan een mooie ‘something borrowed’ zijn.

Cocktailrecept

Die ene super lekkere cocktail van jouw nonkel, tante of beste vriendin die bij elk feestje telkens weer succes kent, kan een leuke extra zijn om aan te bieden op jouw trouwfeest. Leen hun recept voor jouw feest en maak eventueel een referentie naar hen in de naam die je aan de cocktail geeft.

Something blue

Betekenis

Het laatste deel van het rijmpje, is het ‘something blue’ waarmee je volgens oude tradities alweer het ‘boze oog’ zou wegjagen. Tegenwoordig heeft het blauwe element van jouw trouwkledij of attributen een hele andere betekenis. Het blauw in jouw trouwlook staat voor liefde, zuiverheid en trouw, de drie kernkwaliteiten voor een lang en gelukkig huwelijk.

Ideeën om ‘something blue’ te verwerken in jouw huwelijk

Een saffieren juweel

Naast de klassieke blauwe kousenband die sommige bruiden onder hun jurk dragen, heb je tal van andere mogelijkheden om jouw ‘something blue’ tot uiting te laten komen. Zo kan je bijvoorbeeld een saffieren juweel dragen als aanvulling van jouw trouwleuk.

Jouw trouwschoenen

Een subtiele verwijzing naar het ‘something blue’ in jouw trouwoutfit kan op verschillende wijzen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een blauwe zool of voor blauwe veters aan jouw trouwschoenen of algemeen voor blauwe schoenen. Dit is uiteraard iets dat ook perfect kan toegepast worden op de trouwschoenen van jouw partner.

something new
Photo credits: Isenoud Fotografie

Bruidsboeket

Heb je al jouw volledige trouwoutfit samengesteld maar beslis je op het laatste om toch nog iets blauw aan jouw trouwlook toe te voegen? Dan kunnen blauwe tinten in jouw bruidsboeket de perfecte oplossing bieden. Enkele takjes hortensia of andere prachtige blauwe bloemen zorgen voor jouw unieke ‘something blue’.