...
persoonlijke huwelijksceremonie

5 tips voor het uitwerken van een persoonlijke huwelijksceremonie

Wie zegt dat het avondfeest het enige fun gedeelte is van zijn huwelijksdag, heeft het volgens mij helemaal mis. Er is geen enkele reden waarom jouw huwelijksceremonie niet origineel, betekenisvol en fun tegelijkertijd kan zijn. Denk je nu: Echt? Hoe?! Lees dan verder. Ik geef je graag enkele concrete tips om jouw huwelijksceremonie te personaliseren.

Kies een leuke locatie voor de huwelijksceremonie

Er zijn tal van mogelijkheden om een leuke locatie te kiezen voor jouw huwelijksceremonie. Je hebt de keuze tussen een binnen- of buitenlocatie: een groene tuin, een prachtig terras,een gezellige schuur of een historisch pand. Kies iets wat jullie beiden ‘de max’ vinden. Pas op: indien je voor een buitenlocatie kiest, hou dan steeds rekening met een B-plan in het geval van minder mooi weer op jullie huwelijksdag.

Wil je voor een nog persoonlijkere locatie gaan? Kies dan een plaats waar jullie een speciale band mee hebben. De locatie waar jullie elkaar voor het eerst ontmoetten, voor het eerst gekust hebben of samen vele romantische avonden beleefden.

persoonlijke huwelijksceremonie
Photo credits: Tom Leuntjens Photography

Zorg voor een goede ceremoniespreker

Heb je vlotte babbelaars zonder podiumvrees in jouw familie- of vriendenkring? Vraag gerust of zij bereid zijn om de ceremonie aan elkaar te praten. Betrek hen zeker bij de voorbereiding hiervan zodat je de wederzijdse verwachtingen goed kan afstemmen.

Heb je geen vrienden of familie aan wie je dit kan vragen? Doe dan beroep op een professionele ceremoniespreker. Tijdens meerdere voorafgaande gesprekken zal hij of zij naar jullie liefdesverhaal polsen om uiteindelijk jullie uniek verhaal neer te pennen en voor te brengen tijdens de ceremonie.

huwelijksceremonie onder een open tent
Photo credits: Emily Smith

Breng jullie verhaal

Breng tijdens de ceremonie jullie persoonlijk liefdesverhaal naar voor. Dit kan door vrienden en familieleden aan het woord te laten over de eerste ontmoeting, over hoe jullie als koppel geëvolueerd zijn, over intense momenten samen of grappige anekdotes. Want op een huwelijksceremonie mag er zowel een traan vallen als eens goed gelachen worden.

Zorg voor een momentje van pure fun

Voorzie na de persoonlijke getuigenissen ook wat tijd voor een meer luchtig gedeelte. Dit is ideaal om de emoties of de nervositeit waar je misschien wat last van had, helemaal los te laten. Je kan bijvoorbeeld opteren voor een korte quiz met vragen over het koppel waarbij gasten het juiste antwoord moeten raden. Plezier verzekerd!

Huwelijksceremonie
Photo Credits: Isenoud Brouw

Schrijf jullie persoonlijke geloften

Voor iedere bruid of bruidegom is het bijzonder spannend om je geloften uit te spreken tegenover je partner in het bijzijn van je familie en vrienden. Bereid je daarom goed voor. Denk na wat je precies tegen je partner wil zeggen en probeer de juiste woorden te vinden die jouw gevoelens en intenties het best omschrijven.

Heb je moeite om je woorden neer te pennen? Dan kan deze structuur hulp bieden:

  • Start met het aanhalen van enkele memorabele momenten uit jullie verleden en vertel waarom je die zo bijzonder vond.
  • Leg uit waarom je jouw toekomstige zo graag ziet, wat hem of haar zo bijzonder maakt.
  • Vertel je partner wat je in de toekomst samen wil beleven, waar je naar uitkijkt en wat jij belooft om deze droom samen waar te maken.