Denk je er ook aan om in het buitenland te trouwen? Het zonovergoten Italië, la Douce France of het warme Spanje? Maar wat denk je van trouwen in India?!
Wie mij volgt op social media heeft de afgelopen weken al wat kunnen proeven van mijn avonturen als wedding planner in India. De reden waarom ik er naartoe ben gegaan was heel bijzonder. Ik mocht er een Belgisch-Indisch huwelijk bijwonen en assisteren. En dat was werkelijk een unieke ervaring.
Toplocatie in India
Het huwelijk ging door in Jaisalmer, een stad in het hartje van de Thar woestijn in de Indiase deelstaat Rajasthan. Aangekomen op de trouwlocatie, viel mijn mond letterlijk open: precies het decor van een Aladdin film. “Welkom in 1000 en één nacht”, dacht ik. Voor mij lag een prachtig paleis opgetrokken in gele zandsteen, omringd door groene tuinen en opgefleurd met lila, oranje en witte bloemen. Fenomenaal!
3 dagen feest
Zoals je misschien weet duurt een Indisch huwelijksfeest niet één dag, maar wordt het gespreid over meerdere dagen. De feestelijkheden voor dit huwelijk waren opgedeeld in 3 dagen.
Op dag één was er de Sangeet. Een kick-off evenement waarbij familie en vrienden van de bruid al dansend en zingend battlen tegen de familie en vrienden van de bruidegom. Een leuke avond en perfecte opener van de feestelijkheden.
Dag twee startte rond de middag met de Mehendi. Een ritueel waarbij henna wordt gebruikt om de handen, armen, voeten en benen van de bruid en alle vrouwelijke genodigden te versieren. De henna tekenaars zijn echte kunstenaars en tekenen bijzonder gedetailleerd. Ze doen dit alles met de vrije hand en zonder enige voorbereiding. ’s Avonds volgde een Westerse ceremonie en een huwelijksfeest zoals wij dat ook in België kennen.
De derde en laatste dag stond in het teken van de Indische huwelijksrituelen. Tijdens de Sehra Bandi kreeg de bruidegom zijn tulband; op de Baraat werd de bruidegom en diens familie en vrienden officieel verwelkomd door de familie van de bruid, en tot slot was er de Pheras, de hindu huwelijksceremonie.
Mix van verschillende culturen
Wat me vooral zal bijblijven is de mix van nationaliteiten, culturen en religies, en hoe deze tijdens het huwelijksfeest verbroederden. Indiërs leerden Belgen de Punjabi dansstijl aan en Belgen introduceerden Indiërs tot ‘Les lacs du Connemara’ en de ‘Marie-Louise’.
Het hebben van vrienden en kennissen over de ganse wereld vind ik een enorme rijkdom. Het is dan ook fantastisch als je tegelijkertijd kan reizen en je laten onderdompelen in de lokale cultuur. Ik ben bijzonder dankbaar dat ik dit mocht meemaken en dit verhaal met jullie kan delen.